Regendekens... Hoe kies je de goede?
Regendekens lijken zo simpel, maar er is zo veel keuze. Hoe krijg je het beste voor je geld, en daarbij ook het beste voor het paard?
Hoe sterk is de stof?
Dekens komen vaak in twee D(enier) kwaliteiten. Hoe hoger de Denier, hoe sterker de stof.
De Horseguard Aiman deken
Deze deken heeft een 600D kwaliteit;
goede kwaliteit voor je prijs dus.
Verder zijn er bepaalde dekens die gebruik maken van ribstop; een speciale versterkende weefmethode met dikkere of sterkere draden die tussen de normale dunnere worden gewoven. Dit zorgt voor een drastische vermindering op de kans dat de deken kan scheuren.
Horse Guard Turn out rug
Deze deken heeft een 600D ribstop
kwaliteit, dus iets minder sterke stof,
maar met een sterkere weefmethode.
Waterdichtheid
De waterdichtheid van een deken wordt gemeten in MM en zit normaal tussen de 3000 en 5000MM. Hoe hoger de MM, hoe hoger natuurlijk de waterdichtheid.
Horseguard Floy turnout rug 600D
Deze deken heeft een waterdichtheid tot
5000MM. Goed waterdicht dus!
Adembaarheid
De MVP (moisture vapor permeability) geeft aan hoe adembaar de deken is. Dit geeft aan hoe veel vocht/zweet een deken weer vanaf het paard kan transporteren, dus hoe meer MVP de deken heeft, hoe meer het paard kan bewegen onder de deken zonder vanbinnen nat te worden.
CATAGO justin 2.0 deken
De justin heeft 600D ribstop materiaal,
een waterdichtheid tot 3000mm, en
een adembaarheid van 3000mvp.
CATAGO Endurance deken
De Endurance deken heeft een 1680D
nylon materiaal, 5000mm en 5000mvp
Pasvorm
Tot slot kan een pasvorm natuurlijk veel doen voor een paard. Door plooien, een split, curved hem of een staartflap creeër je een betere pasvorm en meer beweegbaarheid voor het paard. Verder ligt het natuurlijk ook aan de lichaamsbouw van het paard welke deken het beste past. Elk paard is anders en dat geldt natuurlijk ook voor elke deken!