Donny tuin

Nieuws

In de OneK caps is natuurlijk altijd gedacht aan veiligheid. Waar hebben we anders een cap voor (behalve natuurlijk voor de sier)? Daarom werken deze caps op sommige modellen met het MIPS systeem. Het is geheel aan jezelf of je liever een MIPS cap of een normale cap wilt hebben, maar waarom zou je eigenlijk voor een MIPS helm kiezen?

 

Wat is MIPS?

 

Het MIPS systeem is een afkorting voor ‘Multi-directional Impact Protection system.’ De titel verklapt het al een beetje, deze helmen en caps beschermt je hoofd beter tegen klappen vanuit meerdere hoeken. De MIPS is een schaal die in de binnenkant van de cap is geplaatst en licht meebeweegt, zodat de buitenkant de klap kan opvangen.

 

Hoeveel veilig is MIPS?

 

Het MIPS systeem biedt een betere kans om je hoofd te beschermen, ook als je in een bijzondere hoek een klap krijgt. Dit vermindert de kans op hersenschade aanzienlijk; met 30 - 40%. Geen enkele cap is geheel veilig, maar de MIPS caps komen het beste uit de test van allemaal. 

 

Hoe zit het met de niet-MIPS-caps?

 

De meeste mensen hebben nog geen cap met het MIPS systeem, maar wel een CE goedgekeurde cap. Het verschil in veiligheid tussen het MIPS en het CE keurmerk is groter dan je denkt! De CE helmen worden getest op een klap recht bovenop de helm, wat betekent dat de ruiter als het ware precies ondersteboven moet landen. Wij weten allemaal dat dit natuurlijk bij lange na niet het geval is; hoe vaak zijn we al wel niet van het paard afgevallen met de eerste impact op onze kont, op onze zij, of op de nek? In het geval van een CE helm is de bescherming hier niet optimaal; en in het geval van de MIPS beweegt het systeem zo mee, dat de met de CE helmen onbeschermde plekken toch beschermd zijn!

 

Wat als de cap toch niet voldoende beschermt?

 

De MIPS is uiteraard ook niet 100% veilig, en bij een harde klap kan er toch behoorlijk wat spanning op het hoofd komen te staan. Het is bewezen dat bij ongeveer 26% spanning, de kans op een hersenschudding 50% is, maar bij een eerdere hersenschudding is dit veel hoger! Dat betekent dat als jij je hoofd altijd goed beschermt, en zo de kans op een hersenschudding vermindert, je daar bij elke volgende val nog profijt van kan hebben.

Je hoofd is ontzettend belangrijk, dat weten we, dus we moeten er zuinig op zijn!

 

Welke OneK caps hebben het MIPS systeem?

 

Bij OneK zijn niet alle caps gemaakt met het MIPS systeem; maar voor mensen die het wel willen zijn er verschillende opties, zoals het defender model zonder ventilatie, of een ander model. Als jij graag extra zekerheid wilt voor jezelf, of je hebt een jong of schrikkerig paard, dan is het misschien geen slecht idee om bij je volgende cap toch even een kijkje te nemen naar een MIPS model!