10 dingen waar je aan moet denken bij het aanschaffen van een deken voor je paard.

1. Hoe koud/warm is het?
Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is de overweging waar paardeneigenaren de meeste tijd aan besteden.
De temperatuur verandert gedurende de dag, maar ook van dag tot dag. Het goede nieuws is dat de kwaliteit van de hedendaagse dekens zo goed is geworden dat een deken voor veel verschillende temperaturen gebruikt kan worden. Het beste advies is nog steeds om je goede verstand te gebruiken. Voel zelf aan of jij graag én jasje over je trainingsshirt na het rijden wilt. Als dat het geval is, dan is de kans groot dat je paard ook een extra laag nodig heeft.

gallery/screenshot 2019-11-06 at 13.46.41

De transportdeken van Catago Equestrian is perfect voor transport, maar ook geschikt als staldeken op de iets warmere dagen. De deken heeft zachte voering en stevige gespen. Verder heeft de deken bij de sluiting een extra zacht stuk, om optimale comfort te brengen.

2. Binnen of buiten?
Welke deken je kiest en wanneer je een deken erop legt hangt er ook vanaf of je paard elke dag op de wei staat. Misschien heeft hij mogelijkheid om naar binnen of naar buiten te gaan afhankelijk van wat hij wil? Of staat je paard de meeste uren van de dag in een lekker warme stal en komt hij eventjes buiten in de paddock? Een ”buitenpaard” heeft natuurlijk eerder behoefte aan een deken en misschien ook aan een warmere waterdichte deken. Het paard dat beschermd is door de stal en voornamelijk buitenkomt voor beweging heeft een dunnere deken nodig die niet waterdicht hóéft te zijn.

gallery/55800-1-preview

De Horse Guard regendeken is perfect als tussendeken. Met een hoge split zodat het paard zich beter kan bewegen. Het voor dell van deze deken is ook de mogelijkheid om een liner erbij te kopen voor meer flexibiliteit

Prijzen van af €100,- en €32,- voor de liners

4. Mogelijkheid voor het verwisselen van de deken?
De mogelijkheid om de deken meerdere keren per dag te kunnen verwisselen is de ideale oplossen. Op die manier is je paard altijd optimaal aangekleed! Maar geen paniek! Nogmaals is de ontwikkeling van de dekens ons ten goede gekomen en hebben de dekens een hogere range in temperatuur, plus meerdere functies.

gallery/screenshot 2019-11-06 at 13.47.01

De FIR-Tech Turnout deken combineert de FIR-Tech techniek met de goede kwaliteit van de winterdeken. Een fantastische pasvorm, functionele details en een infraroodwerking zorgt voor een natuurlijke warmte. De hals kan er apart bij worden gekocht en maakt de deken echt compleet. Verkrijgbaar in 200 gram of 400 gram.
Prijzen vanaf €235,-

4. Pasvorm?
Een deken kan vele verschillende pasvormen hebben,afhankelijk van waar hij voor gemaakt is. Een staldeken is bijvoorbeeld gemaakt voor intensief gebruik op stal. Er is rekening gehouden met de behoefte van het paard om lekker te kunnen liggen en dat het paard gaat staan en weer gaat liggen.

gallery/screenshot 2019-11-06 at 13.47.12

De Catago staldeken is niet alleen een plezier voor het hoog, maar ook een plezier voor het paard om op de hebben. De zachte fleece kraag beschermt de manen en zorgt voor isolering tegen de kou. De 420D quilt buitenstof is sterk en elegant en de hoge split en de versterkende singels zorgen ervoor dat de deken sterk genoeg is zodat het paard zich vrij kan bewegen op stal. De staldeken heeft een gladde binnenkant en is verkrijgbaar met of zonder hals in 100gram, 300 gram en 500 gram Prijzen vanaf €72,-

5. Maat?
Het is ontzettend belangrijk dat de deken de goede maat heeft. Ten eerste houd je de deken zo langer heel, komen de drukpunten op de juiste plekken te liggen en kan het paard minder snel vast komen te hangen in de deken. Ook voor de warmte is het belangrijk dat de deken past; anders blijven er te veel openingen voor koude lucht in de deken. De deken moet goed aansluiten aan de voorkant, en op het achterbeen achter eindigen. Als de deken langer dan dat is is hij te groot. De singels moeten goed om de buik en achterbenen aansluiten, want als deze te lang worden kan het paard met zijn benen vast komen te zitten in de singels.

gallery/screenshot 2019-11-06 at 13.47.21

De Catago cooler is een 100% acryldeken met alle goede eigenschappen van een wollen deken. Vocht wordt weggetransporteerd van het lichaam van het paard en zo krijgt het paard het niet te koud. Ideaal voor de koude winterdagen als het paard tijdens het rijden heeft gezweet of is gewassen.

De deken is verkrijgbaar in 4 kleuren en ook als een nierdeken.
Prijzen vanaf €85,-

6. Sluitingen en singels?
Natuurlijk is het belangrijk met kwalitatief goede sluitingen en singels. Het is ook belangrijk om er zeker van te zijn dat deze sluitingen gereguleerd kunnen worden voor de beste flexibiliteit. Wees er altijd van op de hogte dat de buiksingels dicht op de buik van het paard zitten, anders kan het paard hier met zijn benen in vast komen te zitten. Check ook de kwaliteit van alle sluitingen van gespen en singels, deze mogen niet al te zwaar zijn.

gallery/screenshot 2019-11-06 at 13.47.31

De Active deken van Catago heeft een bijzondere sluiting aan de voorkant. De sluiting is een beetje uitgetrokken zodat de deken niet hangt aan de voorkant. Zo sluit de deken beter aan en blijft het paard warm. Deze deken heeft ook de mogelijkheid om zo ingescheld te worden dat de gespen aan de voorkant worden verborgen om irritatie en slijtage te voorkomen.

De deken is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren en in 0 gram, 150 gram en 400 gram. 

Prijzen vanaf €147

7. Prijs-kwalitieitsverhouding?
Hier komt een van de moeilijke besluiten. Dekens zijn er werkelijk in alle prijscategorieen en het kan moeilijk zijn om te doorgronden wat je eigenlijk krijgt voor je geld. Het prijsverschil ligt meestal in de kwaliteit van de stof, sluitingen, of singels. Een kwalitatief goede deken combineert functie met het gemak van het paard.

gallery/screenshot 2019-11-06 at 13.47.44

De Jason deken van Catago Equestrian heeft een super prijs- kwaliteitsverhouding. Je krijgt heel veel voor je geld.
De deken is waterproof en ademend in een 600D stof en een keuze tussen 0 gram, 200gram en 400gram.
Prijzen vanaf €61,-

8. Meerdere functies in één deken?
Voor ons paardeneigenaren/verzorgers is het fijn als één deken meerdere functies heeft; dat bespaart plaats, tijd en geld. Het kan bijvoorbeeld tijdbesparend zijn als een deken een cooler effect heeft. Daarmee kan de deken gelijk op een nat paard worden gelegd en bijvoorbeeld de hele nacht erop blijven liggen.

gallery/screenshot 2019-11-06 at 13.47.52

Horse Guard Rain 100 grams deken met Quick – Dry binnenkant.

Deze innovatieve binnenkant zorgt ervoor dat vocht weg wordt geleid van het paard, zodat het paard het niet koud krijgt. 

Prijzen vanaf €85

9. Hals?
Veel dekens hebben de mogelijkheid om een hals erop te zetten. Ze zijn praktisch bij lage temperaturen of als je de aangroei van vacht wilt remmen (bijvoorbeeld na het scheren.) Als je ervoor kiest om een hals te gebruiken is het belangrijk dat deze anatomisch correct gevormd is, en zo glad mogelijk is aan de binnenkant om slijtage van de vacht en manen te voorkomen.

gallery/screenshot 2019-11-06 at 13.48.04

De Performance deken van Catago is de ultieme winterdeken. De lichte en slijtage-bestendige 1680D Nylon buitenkant zorgt voor één van de sterkste dekens op de makt met een fantastische pasvorm. De mooie hals is het meest innovatieve van de deken. De sluiting aan de zijkant van de hals zorgt ervoor dat er vooraan helemaal afgesloten kan worden ter voorkoming van kou, en het ventilatie-kanaal bij de manen zorgt voor genoeg ventilatie en vermindert slijtage van de manen.

Prijzen vanaf €229,-

10. De ervaringen van anderen?
Bij de aanschaf van een deken worden altij de ervaringen met dekens in acht genomen; die van jezelf, maar ook die van anderen. We vragen onze vrienden en bekenden vaak om advies en luisteren naar winkelmedewerkers. Wij hebben onze eigen ervaringen in deze blog verzameld, en zoals deze zijn er nog veel andere goede insteken online te vinden.